Acest fruct mic, accesibil oricui, are atât de multe beneficii pentru sănătate!
Este ideal a fi purtat în geantă pentru o gustare (s-ar putea ”să vă împiedice” să consumați un baton de ciocolată, o pungă de chipsuri sau alte variante, nu tocmai sănătoase și cu foarte multe calorii – mărul este un foarte bun ”prieten” al controlului greutății, deoarece un măr mediu are în jur de 100 de calorii).
Iată câteva beneficii, pe care le are acest fruct:
-
Excelent pentru dinți (atât prin acțiunea mecanică – ”curăță” temporar dinții, cât și prin împiedicarea formării acizilor pe dinți, reducând placa bacteriană și combătând respirația urât mirositoare).
ATENȚIE consumând mere NU înseamnă că nu mai este nevoie să vă periați dinții!!!
-
O inimă mai sănătoasă – mărul conține polifenoli, care ajută la scăderea colesterolului. Încă cercetările sunt în desfășurare, nu se știe cui trebuie atribuit rolul de a scădea colesterolul, deoarece alt studiu a considerat că atât flavonoidele din coajă, cât și fibrele solubile au un efect protector asupra inimii. Până la urmă, consumatorul este interesat de beneficiu.
ATENȚIE consumați mărul cu coajă și ca atare, nu suc!
-
Ajută la detoxifierea ficatului: fibrele solubile, conținute de măr, ”leagă” metalele grele și le elimină lent.
-
Previne apariția calculilor biliari (”pietre la bilă”): mărul conține acid malic, care ajută la fragmentarea (”spargerea”) calculilor biliari, facilitând eliminarea lor prin urină.
-
Ajută la buna funcționare a sistemului imunitar: merele roșii sunt bogate în quercitină (flavonoid cu acțiune puternică antioxidantă). Într-un studiu, publicat în 2016, s-a constatat că quercitina are un rol important în tulburările alergice, deoarece inhibă activitatea mastocitelor, eliberarea histaminei și alte molecule și mecanisme ale sistemului imunitar.
Referințe
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31840162/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29086478/
Articol scris de dr. Cătălina NECHIFOR – nutriționist-dietetician