Balonarea

 

Balonarea şi distensia intestinului pot afecta grav calitatea vieţii pacientului!

 

!!! O dietă bogată în alimente procesate şi ambalate, carbohidraţi rafinaţi, zahăr, grăsimi trans, junk food, băuturi răcoritoare, alcool, cantităţi mari de cafea – predispune la balonare şi indigestie (corpul nu recunoaşte toate alimentele, menţionate anterior, şi nu le poate procesa).

 

Există persoane, care, aparent, fac tot ce pot (dietă sănătoasă, mişcare, hidratare corespunzătoare) şi totuşi se confruntă cu balonare în mod regulat. Deci, trebuie acordată atenţie tuturor factorilor cauzali ai balonării.

 

Care sunt cauzele?

 

SĂNĂTATEA ORALĂ : sunt anumite întrebări, ce necesită răspuns:

  • Folosiţi aţă dentară în mod regulat?
  • Folosiți apă de gură?
  • Microbiomul oral este sănătos?

 

Mestecatul este un aspect important pentru o bună digestie, dar este, de multe ori, subestimat. Majoritatea oamenilor mănâncă în timp ce lucrează, în fața televizorului sau a telefonului (etc) și nu își mestecă suficient mâncarea. Aceasta reprezintă un adevărat stres pentru întregul tract gastrointestinal și conduce la probleme cronice (ex.balonare).

 

SFAT: fie lăsați furculița jos între mușcături, fie numărați până la 20-30 pentru fiecare mușcătură. Trebuie ținut seama că stomacul nu are dinți.

 

ACIDUL CLORHIDRIC DIN STOMAC (ACIDITATEA GASTRICĂ): dacă proteinele (de ex. carnea) agravează balonarea, este posibil să aveți hipoclorhidrie (secreție scăzută de acid clorhidric la nivel gastric).

Acidul clorhidric este necesar pentru:

– descompunerea proteinelor;

– trimite semnale către intestinul subțire pentru a secreta enzime pancreatice într-o cantitate suficientă pentru a continua digestia alimentelor;

– trimite semnale către vezica biliară pentru a elibera bila, necesară descompunerii grăsimilor;

Dacă totul funcționează bine, alimentele sunt în continuare descompuse, nutrienții sunt absorbiți, sănătatea intestinală este menținută, este prevenită creșterea excesivă a agenților patogeni și este asigurată o floră intestinală sănătoasă.

 

Semne ale unei secreții scăzute de acid clorhidric:

  • Respirație urât mirositoare;
  • Arsuri stomacale.

 

!!! Creșterea excesivă de Helicobacter pylori în stomac reprezintă o cauză a balonării. De asemenea, Helicobacter Pylori împiedică eliberarea acidului clorhidric în stomac.

 

ENZIMELE PANCREATICE : sunt secretate pentru a digera alimentele, odată ajunse

în intestinul subțire. O secreție redusă de enzime pancreatice conduce la balonare, mai ales după consumul de carbohidrați sau fibre (ex. legume, fructe, cereale, leguminoase).

 

SFAT : mestecați bine, suficient și administrați enzime pancreatice de calitate.

 

PROBLEME ALE VEZICII BILIARE: de multe ori, evaluarea funcției vezicii biliare se face apreciind prezența sau absența calculilor biliari și lipsa modificărilor ecografice. Cu toate acestea, insuficiența vezicii biliare este frecventă și afectează digestia, în special a grăsimilor.

 

Semne:

  • balonarea este mai gravă după consumul de grăsimi;
  • greață (în special, atunci când consumăm grăsimi);
  • indigestie;
  • eructație;
  • scaun gras sau strălucitor, scaun”plutitor”, scaun deschis la culoare sau de culoarea argilei;
  • durerea sub cutia toracică, în partea dreaptă +/- între omoplați;
  • disconfort stomacal după consumul de alimente grase;
  • durerea de cap deasupra ochilor;
  • gust amar.

 

DE REȚINUT!

Calculii biliari sunt doar rezultatul final!!

Explicația: Când vezica biliară nu se contractă și nu eliberează bila așa cum ar trebui, bila devine vâscoasă, groasă și se transformă în calculi biliari, care pot bloca vezica biliară.

 

CREȘTEREA EXCESIVĂ A BACTERIILOR DIN INTESTINUL SUBȚIRE

(adesea este cauza balonării)

= bacteriile, care ar trebui să fie localizate în intestinul gros, migrează către intestinul subțire (cauze: valve disfuncționale și constipația/motilitatea lentă din cauza mușchilor intestinali).

 

SENSIBILITĂȚI ȘI INTOLERANȚE ALIMENTARE:

  • Cele mai frecvente: glutenul și lactatele

Sensibilitatea alimentară se poate agrava odată cu vârsta, deoarece sănătatea și imunitatea intestinală se diminuează și se pierde din toleranța imunitară.

 

MICROBIOMUL INTESTINAL : creșterea excesivă a bacteriilor patogene, duce la

fermentarea alimentelor în intestine (în special, carbohidrații), provocând gaze și balonare.

SFAT: consumul unei diete bogate în fibre alimentare și completarea cu probiotice sau acizi grași cu lanț scurt, reprezintă cea mai bună modalitate de a susține un microbiom intestinal sănătos.

 

Referințe

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/bloating-you-dont-have-to-be-suffering

Articol scris de Dr. Cătălina NECHIFOR – nutriționist-dietetician