De ce e bine să consumăm pepene roșu/verde?

Pepenele roșu este ”prezent” la toate picnicurile și adunările din cursul verii.

Nu are doar un gust bun, ci și numeroase beneficii pentru sănătate!

La o primă privire, ați putea presupune că este vorba, în pricipal, de apă și zahăr. Dar, pe lângă numărul scăzut de calorii, este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce îl face excelent pentru o dietă sănătoasă.

  • Vă ajută să vă mențineți hidratat: pepenele roșu este compus din peste 90% apă. Majoritatea adulților nu beau suficientă apă, iar hidratarea este deosebit de importantă în timpul verii, când temperaturile cresc și puteți pierde lichide prin transpirație;

  • Ajută la gestionarea greutății: alegând pepenele roșu în locul unei alte gustări dulci, vă poate ajuta să vă simțiți sătul mai mult timp;

  • Oferă o doză mare de licopen, iar acesta are proprietăți antioxidante. Cercetările arată că un consum ridicat de alimente bogate în licopen poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Într-un studiu din 2012 s-a sugerat legătura dintre fructe și bolile de inimă. Mai exact, extractul de pepene verde poate contribui la reducerea tensiunii arteriale după o perioadă susținută de timp: ” Doi antioxidanți din pepenele verde (L-citrulina și L-arginina) pot îmbunătăți funcția arterelor”.

  • Reduce riscului anumitor boli cronice: pepenele verde reduce inflamația printr-o combinație specifică de antioxidanți, licopen și vitamina C. Inflamația este acută și cronică. Inflamația acută poate provoca tumefiere (umflare), durere și congestie (roșeață). Inflamația cronică poate conduce la boli grave: boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, astm, cancer.

  • Are efecte pozitive asupra pielii: apa, vitaminele A, B6 și C ajută pielea să rămână moale, netedă și suplă. Vitamina A ajută la repararea celulelor pielii, prevenind pielea uscată și descuamată. Vitamina B6 previne erupțiile de la nivelul pielii. Vitamina C stimulează producția de colagen, îmbunătățind, astfel, elasticitatea pielii și fluxul de sânge. De asemenea, licopenul joacă un rol în protecția pielii de razele solare (ATENȚIE : nu înseamnă că trebuie să renunțați la crema de protecție solară).

  • Sprijină sănătatea ochilor: antioxidanții previn sau întârzie apariția cataractei, iar vitamina A susține sănătatea corneei.

1 felie de pepene asigură 11% din necesarul zilnic de vitamina A

  • Îmbunătățește digestia: compușii vegetali ”alimentează” bacteriile bune din intestin.

Semințele și coaja sunt bune?

Cojile de pepene au mai puțin zahăr și mai multe fibre decât pulpa. De asemenea, conțin citrulină, cu efect diuretic. Semințele sunt bogate în magneziu și acid folic.

SFAT

– coaja poate fi prăjită împreună cu alte legumele;

-semiințele pot reprezenta o gustare sănătoasă (la fel ca semințele de dovleac).

Este bună dieta/cura cu pepene?

Ca orice altă dietă care conține un singur aliment, nu este o idee bună, deoarece corpul va fi privat de alți nutrienți, de care are nevoie pentru a funcționa corect!

Referințe

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-watermelon/
https://www.nwhealth.edu/news/11-top-watermelon-health-benefits/
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/the-wonders-of-watermelon





Articol scris de Dr. Cătălina NECHIFOR - nutriționist-dietetician