Această rețetă este fantastică în atât de multe feluri.
Pentru început, orezul rece are un conținut ridicat de amidon rezistent, care este un prebiotic, sau hrană pentru bacteriile bune. Amidonul rezistent ajută bacteriile benefice să colonizeze intestinul pentru ca acestea să rămână acolo mai mult timp și să fie mai eficiente.
Deși majoritatea cerealelor oferă o doză sănătoasă de fibre și carbohidrați benefici, există unele care sunt superioare celorlalte, iar orezul rece este unul dintre ele.
Ca și quinoa, orezul sălbatic are un conținut mai mare de proteine. De asemenea, este bogat în antioxidanți, vitaminele B, magneziu, fibre și multe alte substanțe nutritive. Este cunoscut pentru îmbunătățirea sistemului digestiv și creșterea nivelului de energie.
În afară de beneficiile pentru sănătate, nuca și textura crocantă și moale reprezintă o variantă unică și proaspătă pentru alte preparate tradiționale din orez.
Salată de proteine din orez sălbatic bogat în prebiotice
Ingrediente
1 cană de orez sălbatic (opțiunea de a înmuia orezul peste noapte pentru o digestie optimă)
2 căni de apă
1 măr roșu, tăiat mărunt
¼ cană de semințe de dovleac
¼ ceașcă de boabe de goji
½ cană de năut fiert (dacă folosiți năut la conservă, scurgeți lichidul și clătiți)
¼ cană de mentă proaspătă, tocată
Sucul de la ½ lămâie
¼ linguriță de sare de mare
2 linguri de EVOO
Piper negru după gust
Cum se prepară
Clătiți bine orezul
Se transferă într-o oală mică împreună cu apă
Aduceți la fierbere, reduceți focul și fierbeți timp de 40 de minute. Orezul ar trebui să fie moale, dar gingaș.
Se lasă orezul să se răcească
Într-un bol, adăugați orezul și toate ingredientele rămase
Se amestecă și se condimentează după gust.
![](https://dieton.ro/wp-content/uploads/2023/11/poza-oana-2.jpg)
Oana Roșu – nutriționist-dietetician